Boeken over wielrennen en racefietsen

In de volgende pagina’s wordt een uitgebreid overzicht gegeven van alle Nederlandstalige wielerboeken die ooit zijn uitgegeven t/m 2010. Sommige zijn meer dan 100 jaar oud, anderen zijn van latere datum maar altijd heerlijk om te lezen, om door te bladeren of voor naslag. Mochten er vragen zijn over specifieke boeken kan je altijd een mailtje sturen aan de redactie.

Alle boeken in deze lijst hebben direct betrekking op wielrennen en racefietsen. Algemene fietsboeken en routeboeken zijn veelal niet in dit overzicht opgenomen (slechts voorzover van bijzonder belang ofwel waarvan het wielrennen een groot gedeelte beslaat). Bovendien vallen afstudeerscripties en soortgelijke publicaties buiten dit overzicht, hetzelfde geldt voor boeken die zijn uitgegeven voor zeer beperkte kring (ringbanden, eigen prints etc.). De lijst is waarschijnlijk niet volledig; soms zijn de schrijvers onbekend en/of het jaartal waarin het boek is uitgebracht. Ook zou het kunnen dat de lijst niet alle boeken weergeeft. Op- of aanmerkingen zijn dan ook welkom!

De ongeveer 800 boeken zijn gesorteerd op alfabetische volgorde op de achternaam van de auteur. Boeken waarvan de auteur onbekend is, zijn achteraan de lijst opgenomen (na de Z).